خانه / دین و اندیشه / اسرار و رازهای شگفت انگیز عدد 40 از منظر قرآن و روایات چیست ؟

اسرار و رازهای شگفت انگیز عدد 40 از منظر قرآن و روایات چیست ؟

در این پست از سایت ذکر و دعاهای قرآنی دعاگو 2agoo.com اسرار و رازهای شگفت انگیز عدد 40 از منظر قرآن و روایات چیست ؟  را برای شما عزیزان قرار دادیم .

اسرار و رازهای شگفت انگیز عدد 40 از منظر قرآن و روایات چیست ؟
اسرار و رازهای شگفت انگیز عدد 40 از منظر قرآن و روایات چیست ؟

اسرار و رازهای شگفت انگیز عدد 40 از منظر قرآن و روایات چیست ؟,راز و رمزهای عدد 40,همه چیز درباره عدد شگفت انگیز 40,چرا عدد 40 عدد مقدسی است ؟,رازهای نهفته در عدد 40 از دیدگاه قرآن و روایات,عدد 40 چیست ؟

اسرار و رازهای شگفت انگیز عدد 40 از منظر قرآن و روایات چیست ؟

مبعوث شدن پیامبر گرامی اسلام(ص) به پیامبری در 40 سالگی، رسیدن حضرت یوسف به آغوش پدر بعد از 40 سال، دعا برای 40 مومن در نماز شب و دیگر 40 ها در دین اسلام بی حکمت نیست و راز و رمزی در این عدد نهفته است.
رئیس تبلیغات اسلامی شهرستان طارم در باره حکمت این عدد می گوید: 40 ، عدد خاص و کثیری است و کلمه اربعین در سورهای مائده، احقاف و اعراف بیان شده است.
حجت الاسلام حسین فغانی، رسیدن انسان به رشد و کمال را در سن 40 سالگی می داند، اما نه اینکه در زیر این سن نمی شود بلکه در 40 سالگی فهم و شعور کامل می شود.
وی اضافه می کند: برخی از سوره ها و دعاها را سفارش به چهل دفعه خواندن کرده اند چرا که این عددی کثیر است و در حقیقت خواندن زیاد محسوب می شود.
وی، درباره عدد چهل می گوید: در روایات آمده است که مهدی موعود(عج) موقع ظهور چهره جوان 40 ساله خواهد داشت، 40 مومن برای میتی طلب آمرزش و به حسن رفتار وی شهادت دهند خداوند وی را مورد آمرزش قرار می دهد.
رئیس تبلیغات اسلامی شهرستان طارم، 40 روز عبادت برای خداوند متعال از روی اخلاص را موجب رستگاری بنده می داند و اضافه می کند: بنده در این مدت باید مستمر و ثابت قدم باشد که موجب رسیدن به مراتب بندگی می شود.
حجت الاسلام فغانی تاکید می کند: 40 روز عبادت خالصانه خداوند متعال موجب تخلیه بنده از ناخالصی و گناهان می شود و بعد از این نیز این روند در بشر نهادینه می شود که می تواند به اوج کمالات ارتقا یابد.
وی، 40 را زمانبندی خاصی بیان می کند که طی این مدت بنده ای به سوی کمالات و رستگاری متحول می شود.
یکی از شهروندان می گوید: همیشه معتقد به عدد 40 هستم و این اعتقادم از جایی آغاز شد که پیامبر در 40 سالگی به پیامبری رسیده که حکمتی دارد که شاید برای ما پنهان باشد.
زهرا خطیبی ادامه می دهد: در نذر برای گره گشایی از مشکلاتم همیشه عدد چهل را مد نظرم دارم و تاکنون نیز این مساله بی نتیجه نبوده است.
یکی دیگر از شهروندان می گوید: بزرگترین هدیه خداوند در زندگی را مدیون چهل نماز شبم هستم.
سید مرتضی حسینی، این هدیه بزرگ را عطای همسر صالحه از سوی خداوند متعال بیان کرد.

*****************************************

اعداد نه تنها در زندگی مادی که در زندگی معنوی ما نیز حائز اهمیت فراوانند ، تعدا رکعات نماز ، تعداد تسبیحات اربعه ، تعداد تسبیحات حضرت فاطمه علیهاالسلام و امثال اینها نشان می دهند که زندگی معنوی جدا از اعداد نیست . منزلت اعداد منحصر به اعدادی نظیر پنج ، هفت ، دوازده وچهارده و چهل می شود که برای هر یک دلیل یا دلایلی را ذکر کرده اند.


عدد پنج به دلیل 5 تن پیامبر اولوالعزم و 5 تن آل عبا،

عدد هفت به واسطه 7 آسمان و 7شهر عشق و 7 مرحله سلوک عارفان ، 7 دور طواف خانه خدا.

عدد دوازده به دلیل 12 معصوم و12 چشمه ایی که به معجزه حضرت موسی از دل سنگ جوشید ،

و عدد چهارده به دلیل 14 معصوم تقدس یافته اند ؛ به همین قیاس برای عدد چهل نیز باید دلایلی موجود باشد :

عقل آدمی در چهل سالگی به بالاترین کمال خود در حد استعداد هر فرد می رسد ،

حضرت رسول در سن چهل سالگی به رسالت مبعوث شدند ،

حضرت موسی چهل روز در کوه معتکف بود تا الواح مقدس را دریافت داشت ،

قوم بنی اسراییل به دلیل کفران نعمت و پرستش گوساله به سرگردانی چهل ساله محکوم شدند ،

و تخمیر طینت آدم ابوالبشر در 40 روز به اتمام رسید . عارفان وسالکان طریق حق چله نشینی را از همین آفرینش چهل روزه حضرت آدم اقتباس کردند ، سهروردی بیان می کند که :

خداوند انسان را در چهل روز آفرید و هر روز صفتی به او اعطا کرد که هریک حجابی و مایه تعلق وی به دنیا بود تا اینکه در روز چهلم حجاب ها کامل و متراکم شد . در چله نشینی سالک یک به یک حجاب ها را می درد تا در روز چهلم انوار حق در وی تجلی می یابد .

هرچند اربعین از اعداد و کمیات است ولی در فرهنگ عرفان اسلامی این واژه کمّی در ارتباط با کیفیات مطرح می شود و لذا تکرار عمل تا چهل مرتبه تکمیل کننده ابعاد روحانی و عرفانی انسان را باعث می گردد .

شاید پس از گذشت این مدت انسان به روشن بینی نسبت به آن رویداد دست می یابد ، غبار اندوه اندکی برخاسته وقدرت تحلیل سربرمی آورد وبه انسان مجال می دهد به بازبینی آنچه گذشته بپردازد.

سید مهدى بحرالعلوم در زمینه جایگاه عدد چهل فرموده است :

” خود به عیان دیده ام و به بیان دانسته ام كه این مرحله شریفه ، از مراحل عدد را خاصیتى خاص و تاثیرى مخصوص است ، در ظهور استعداد(ها) و تتمیم ملكات ، در طى منازل و قطع مراحل .”

خاصیت اربعین در ظهور فعلیت و بروزاستعداد و حصول صفات ملكه ،امرى است که در آیات واخبار بر آن تصریح شده است ، و در سلوك و خودسازى ، براى جلب فیوضات و انوارالهى ، چنانچه در قرآن و گفتار معصومین(علیهم السلام ) و سیره اولیاء آمده است ، عدد اربعین دارای جایگاه ویژه و بلنداست .”

در حقیقت عدد چهل سمبل آغازین تکامل ، مظهر کمال ، جلوه پختگی ، اعلام پشت سر گذاشتن مرحله خامی و نادانی ، نخستین مرحله هوشیاری … می باشد .

 به هر روی مثالهای فراوانی را می توان در اهمیت عدد چهل در آیات و روایات یافت ولی در نهایت همانند بسیاری موارد که برای انسان نامکشوف است سّر عدد چهل نیز برای ما نامشخص است . چه فلسفه وحکمتی در این نهفته است که چهل روز بعد از در گذشت فردی ،خویشان وی گرد هم آمده و به عزاداری می پردازند ؟ اگر هدف تنها یادآوری نام آن تازه گذشته است ، چرا 30 روز یا 50 روز یا هرعدد دیگری را برای این امر اختصاص نداده اند ؟ در عدد چهل چه سری نهفته است وبعد از گذشت این چهل روز چه روی می دهد و بایستی روی می داده است ؟ شاید پس از گذشت این مدت انسان به روشن بینی نسبت به آن رویداد دست می یابد ، غبار اندوه اندکی برخاسته وقدرت تحلیل سربرمی آورد وبه انسان مجال می دهد به بازبینی آنچه گذشته بپردازد.

هرچند اربعین از اعداد و کمیات است ولی در فرهنگ عرفان اسلامی این واژه کمّی در ارتباط با کیفیات مطرح می شود و لذا تکرار عمل تا چهل مرتبه تکمیل کننده ابعاد روحانی و عرفانی انسان را باعث می گردد

شاید برگزاری مراسم اربعین برای امام حسین علیه‏السلام برای بازبینی وتحلیل واقعه عاشورا و زنده نگاه داشتن آن معمول شده است تا با روشن بینی وقدرت تحلیل واقعه عاشورا بررسی و تشریح گردد، واقعه ایی که اگر بگوییم همانند قرآن دارای لایه های متعدد وبیشمار است گزافه نگفته ایم و به بیراهه نرفته ایم . چنانکه به زیارت اربعین نیز سفارشی زیاد شده است.

زیارت اربعین، همچون زیارت عاشورا و زیارت وارث، از مضامین انسان‏ساز و پرمحتوایی برخوردار است. در بخش‏های گوناگون این زیارت والا، ضمن شهادت به بزرگی حضرت، فلسفه نهضت حسینی و اهداف قیام خونین عاشورا بازگو می‏شود. همچنین خواننده زیارت اربعین، همبستگی خود را با امام علیه‏السلام و دوستان او، و دشمنی‏اش را با دشمنان او تا روز قیامت بیان می‏دارد واز خداوند متعالی می‏خواهد حیات و مرگش را، در پیروی از محمد صلی‏ الله ‏علیه ‏و‏آله و آلش قرار دهد. در ادامه زیارت، بر اجرای وظایف بندگی از طرف امام حسین علیه‏السلام و یاران باوفایش تأکید می‏کند و بر قاتلان ایشان لعنت و نفرین می‏فرستد.

نیز در پایان زیارت، پیروی خود را از امام معصوم اعلام می‏دارد و با صلوات بر آن بزرگواران، زیارت را به پایان می‏رساند. به هر روی اربعین خورشید آسمان شهادت و راه منیر هدایت در راه است ، در این روز وایام بکوشیم تا به دور از تحریفات واحساساتی گری های افراطی آن امام راستین را بشناسیم و به مدد نفس قدسی اش بر هدف انسانی آن بزرگمرد همه دورانها آگاهی یابیم .

فرآوری: فاطمه زین الدینی      

بخش تاریخ و سیره معصومین تبیان


منابع:

رازعدد40 در قرآن و روایات؛ محسن آشتیانی.

چله غم ، محمود سوری.

لینک کانال دعا و اذکار : https://telegram.me/doagooo

درباره ی admin

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *